Rasstandaard

Het Patterdale Terrier-ras is een kleine en stevige hond met een enorme hoeveelheid energie en een onvermoeibare jachtdrift. Dit ras is ontstaan in het Lake District van Noord-Engeland en is vernoemd naar het dorp Patterdale. De Patterdale Terrier is een zeer gewaardeerde jachthond vanwege zijn moed, vastberadenheid en intelligentie.

Om ervoor te zorgen dat het ras behouden blijft en dat fokkers zich houden aan een uniforme standaard, heeft de Kennel Club, de belangrijkste hondenfokorganisatie in het Verenigd Koninkrijk, een rasstandaard opgesteld voor de Patterdale Terrier.

Volgens de Raad van beheer moet een Patterdale Terrier reu tussen de 25 en 35 cm hoog zijn en een gewicht van 5 tot 7 kg hebben. Teven moeten tussen de 25 en 33 cm hoog zijn en een gewicht van 5 tot 6 kg hebben. De Patterdale Terrier heeft een korte, gladde vacht die zwart, zwartbruin, leverkleurig, rood, blauw of crème kan zijn. De oren moeten hangen en de ogen moeten donker zijn.

De rasstandaard van de Patterdale Terrier vereist dat de hond een compact en goed gespierd lichaam heeft, met een diepe borst en goed gewelfde ribben. De poten moeten recht en stevig zijn, met goed gebogen voeten. De staart moet op middelmatige hoogte worden gedragen en mag nooit worden gecoupeerd.

De Patterdale Terrier heeft een zeer actieve en energieke persoonlijkheid en heeft veel beweging en stimulatie nodig. Het ras is intelligent en alert en heeft een onvermoeibare jachtdrift. Het is belangrijk dat Patterdale Terriers op jonge leeftijd worden getraind en gesocialiseerd om ongewenst gedrag te voorkomen.

Hoewel de Patterdale Terrier een geweldige metgezel kan zijn voor de juiste eigenaar, is het belangrijk om te onthouden dat dit ras een hoog energieniveau heeft en veel mentale en fysieke stimulatie nodig heeft. Het is niet het ideale ras voor iedereen, maar voor degenen die bereid zijn om de tijd en energie te investeren, kan de Patterdale Terrier een loyale en liefdevolle metgezel zijn.