Geschiedenis

De Patterdale Terrier is een kleine, maar zeer energieke hond die afkomstig is uit het Lake District van Noord-Engeland. Het ras is vernoemd naar het dorpje Patterdale, waar het oorspronkelijk vandaan komt. De Patterdale Terrier is ontstaan uit de behoefte aan een hond die geschikt was voor de jacht op ongedierte, zoals ratten en konijnen. Het ras is ontstaan uit een mix van verschillende terriërrassen, waaronder de Fell Terrier, de Border Terrier en de Lakeland Terrier.

De geschiedenis van de Patterdale Terrier gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Het ras werd ontwikkeld door de plaatselijke mijnwerkers en boeren in de Lake District-regio. Deze mensen hadden behoefte aan een kleine, maar sterke hond die hen kon helpen bij het jagen op konijnen en ratten op hun land. De honden moesten ook in staat zijn om zichzelf te verdedigen tegen vossen en ander ongedierte.

De eerste Patterdale Terriers werden gefokt door de plaatselijke bewoners uit de omgeving van Patterdale. De honden waren vaak een mix van verschillende terriërrassen, waardoor ze een uniek uiterlijk en persoonlijkheid hadden. Oorspronkelijk waren deze honden niet bedoeld als een specifiek ras, maar werden ze gefokt om aan de behoeften van de plaatselijke bevolking te voldoen.

Het duurde niet lang voordat de Patterdale Terrier populair werd in de rest van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het ras werd erkend door de Kennel Club in 1995 en is sindsdien uitgegroeid tot een geliefd gezelschapsdier en een jachthond.

De Patterdale Terrier is een zeer intelligente hond die zeer loyaal is aan zijn eigenaar. Ze zijn ook zeer energiek en hebben veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Hoewel ze klein zijn, hebben ze een sterk en gespierd lichaam dat hen in staat stelt om te jagen en te graven. Het zijn ook uitstekende waakhonden vanwege hun alertheid en waakzaamheid.

In de loop der jaren hebben fokkers geprobeerd om de Patterdale Terrier te verfijnen en te verbeteren, maar het ras is nog steeds een robuuste en harde hond die geschikt is voor het leven op het platteland. De hond heeft een dichte, korte vacht die gemakkelijk te verzorgen is en een verscheidenheid aan kleuren kan hebben, waaronder zwart, bruin, rood en bruin.

Ze hebben een eigen wil

Het is belangrijk op te merken dat de Patterdale Terrier een zeer onafhankelijke en sterke wil heeft. Dit maakt ze uitstekende jachthonden, maar kan ook uitdagend zijn voor eigenaren die niet in staat zijn om hun hond voldoende aandacht en training te geven. Deze honden hebben veel beweging nodig en moeten worden uitgedaagd om mentaal en fysiek actief te blijven.

Een van de kenmerken die de Patterdale Terrier onderscheidt van andere terriërrassen, is hun vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Deze honden zijn in staat om te graven en te jagen voor uren, zelfs dagen achter elkaar, zonder tekenen van vermoeidheid te tonen. Hun vasthoudendheid kan soms uitdagend zijn voor eigenaren, maar dit is ook wat hen tot uitstekende werkhonden maakt.

In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw, toen de populariteit van de Patterdale Terrier toenam, begonnen sommige fokkers met het fokken van een meer gestroomlijnde en showgerichte versie van de hond. Dit leidde tot de ontwikkeling van de "show-type" Patterdale Terrier, die langer en slanker is dan de originele hond. Deze showversie van het ras heeft echter niet dezelfde robuuste persoonlijkheid en fysieke kracht als de oorspronkelijke Patterdale Terrier.

De Patterdale Terrier blijft een populair ras, vooral onder liefhebbers van jachthonden. Deze honden zijn zeer loyaal aan hun eigenaar en zijn uitstekende metgezellen voor mensen die actief en avontuurlijk zijn. Met de juiste training en socialisatie kunnen Patterdale Terriers goede gezinshonden zijn, maar ze zijn over het algemeen meer geschikt voor eigenaren met ervaring met terriërs en andere energieke rassen.

Conclusie

De geschiedenis van de Patterdale Terrier een verhaal van een eenvoudige, maar hardwerkende hond die is ontstaan uit de behoeften van de lokale bevolking in het Lake District van Engeland. Vandaag de dag is de Patterdale Terrier een populaire gezelschapshond en jachthond die zeer gewaardeerd wordt om zijn intelligentie, loyal en robuustheid. Het ras heeft zijn wortels in de ruige omgeving van Noord-Engeland, waar de honden werden gefokt om te werken in moeilijke omstandigheden en om te jagen op ongedierte.