Sta je te popelen om hondenbaasje te worden? Heb je je winkelmand op Petsplace.nl al gevuld en ga je volgend weekend naar het asiel? Dan is het belangrijk om de verschillende hondenrassen met elkaar te vergelijken, om zo een hond te kiezen die perfect bij jou, je behoeften en leefomstandigheden past. In dit artikel focussen we ons op de kenmerken, het karakter en de verzorging van een Patterdale Terriër. Wellicht wordt deze hond van Engelse afkomst wel jouw nieuwe huisdier!

Het karakter van een Patterdale Terriër

De Patterdale Terriër kent zijn oorsprong in het noorden van Engeland. Eeuwen geleden werd de hond gebruikt als jager en beschermer van schapen tegen potentiële roofdieren. Dit is nog steeds erg goed terug te zien in het karakter van de hond. De terriër is enorm trouw en loyaal aan zijn baasje en neemt vaak een beschermende houding aan. Omdat het vroeger jagers zijn geweest, hebben de honden daarbij tot op de dag van vandaag de neiging om hard rond te rennen. Het is dus belangrijk dat je hier als baasje in kunt voorzien. 

Hoe verzorg je een Patterdale Terriër

Het is dus van belang om de Patterdale Terriër veel te laten bewegen, zodat ze hun energie kwijt kunnen. Daarnaast is het belangrijk om veel met hen te spelen. De Patterdale Terriër is een soort die erg snel leert. Neem je dus een puppy in huis? Begin dan zo snel mogelijk met het geven van training en introduceer je pup aan andere honden, zodat het aan sociale vaardigheden kan werken.

Verder is het belangrijk om je hond één tot twee keer per week te borstelen, zodat je zijn vacht onderhoudt. Ook is het belangrijk om de tanden van je hond regelmatig te poetsen. Hoewel elke hond vatbaar is voor tandsteen, zijn kleine honden, zoals de Patterdale Terriër, hier nog vatbaarder voor. 

De gezondheid van een Patterdale Terriër

Net als bij andere rashonden, kan de Patterdale Terriër vatbaar zijn voor een aantal gezondheidsproblemen. Het is daarom essentieel om hier als baasje op de hoogte van te zijn, zodat je snel kunt ingrijpen wanneer dit nodig is. Patterdale Terriërs zijn vatbaar voor verschillende oogaandoeningen, orthopedische aandoeningen en hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier te weinig hormonen aanmaakt. Dit kan leiden tot diverse problemen, zoals gewichtstoename en een slechte vacht. 

Wanneer je overweegt om een hond aan je leven te introduceren, is het enorm belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verschillende soorten honden, hun karakter, gezondheid en behoeften. Pas dan kun je een goede keuze maken. Past de Patterdale Terriër bij jou?